Italie

On 25/09/2015, in Uncategorized, by Francis

Van 4 t/m 21 september zijn we samen in Italië geweest. De reden hiervoor was vierledig. Eerst vierden Henk en Mieke hun 50-jarig jubileum, waarvoor ze het hele gezin inclusief aanhang uitgenodigd hadden voor een weekend in Rome. Ook moest Vincent een cursus geven samen met Henning, een conferentie bijwonen en had hij zijn allerlaatste editors meeting. Hij is vorige maand met ontslag gegaan (bij het tijdschrift) en dit was een mooi moment om zijn opvolgers bij te praten. Toevallig allemaal in Rome. En ik ging om dezelfde reden als voor China, gezellig mee.

Op de bewuste vrijdag kwamen ik, Jorike met gezin en Stefanie met gezin allemaal tegelijk met het vliegtuig vanuit Nederland, Vin vloog al ietsje eerder, terwijl Henk, Mieke, Elma en Fabio vanuit Macerata de bus hadden gepakt. Het was superleuk om iedereen bij het hotel te zien en het werd meteen al een gezellige avond. De hele familie was erbij, dus ik ga niet in detail treden, maar het werd een ontzettend gezellig, relaxed en soms zelfs emotioneel (niet negatief) weekend. Overdag lieten we elkaar vrij en kon iedereen Rome verkennen en tijdens de maaltijden kwamen we dan weer samen. Al hadden Henk en Mieke het verboden, er waren toch wel wat speeches en  dergelijke voorbereid, met misschien wel als hoogtepunt het muziekstuk wat Marijn had gemaakt en we samen met nog wat speeches rond middernacht op het plein voor de opera te horen kregen. Helaas was het zondagavond voor de meesten voorbij, al bleven Henk en Mieke nog een paar dagen nagenieten. Hier wat groepsfoto’s van dit weekend.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Op zondagavond namen Vin en ik de trein naar Napels. Vin zou daarna alleen maar fulltime, ook tijdens de weekenden, in touw zijn, dus deze mini vakantie was wel even nodig. Wat een gave stad zeg! We waren er helemaal verliefd op. De mensen, hun bijna maffiose uiterlijk, het straatleven, de graffiti, de buiten hangende was in smalle straatjes, de taal, het eten, alles was even mooi. Zelfs ons hotel, wat trilde als een rietje bij elke bus die langs denderde, had niet beter kunnen zijn. Lieve mensen, ruimte, perfecte locatie en ontbijt, ideaal. En dan al die leuke barretjes met hun beroemde sfogliatella gebakjes, niet vegan, maar zoooo lekker. Grappig was, dat Napels bekend staat om zijn fantastische pizza’s en hier zijn ze ook heel erg trots op, maar wij vonden ze eigenlijk helemaal niet beter dan elders in Italië. Nou ja, smaken verschillen, goed zijn ze toch wel! De ligging van de stad is ook zo mooi, aan zee, met op de achtergrond de Vesuvius vulkaan. De tweede dag zijn we dus ook naar Pompeii geweest, erg bijzonder natuurlijk, maar bijna het hoogtepunt van de dag was de veganistische seitan burger die we ontdekten in een mini gehucht waar onze trein stopte. Italië is sowieso de koploper op het gebied van veganisme, dat is ons wel duidelijk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben ook een dag met de trein op en neer naar Florence geweest. Stond al jaren op mijn lijstje, maar eigenlijk vond ik het heel erg tegen vallen. Ik had het veel groter verwacht en niet zo ontzettend toeristisch als dat ik nu meemaakte. Het was bijna claustrofobisch, al die groepen met vlaggetjes, rijen om naar binnen te kunnen en ik schrok van de prijzen die ze vroegen voor de entree in kerken, terwijl je in Rome overal gratis naar binnen kan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De week erna stond in het teken van de cursus met Henning. We zaten met z’n drieën in het Airforce hotel, een hotel op de luchtmachtbasis en dat was wel een beetje vreemd. Het was duidelijk dat het niet dragen van een pak (of uniform) uit den boze was en Henning en Vin hebben elke ochtend peentjes gezweten in hun korte broek en t-shirt, omdat er een bordje in de ontbijtzaal hing dat toegang zonder dit outfit verboden was. Ik had nette kleren bij me en genoot van mijn favoriete ontbijt van all-bran met sojamelk (ja ja, sojamelk aanwezig). Gelukkig warmde het personeel na een paar dagen op, met name de lieve ontbijtmeisjes die na 2 dagen onze bestelling (due cappuccini di latte normale, uno cappucinno di soya e latte di soya aparte voor de all bran) uit hun hoofd wisten. Er bleven wat stugge eikels rondlopen en een andere collega van Vin is een ochtend toch wel echt de zaal uitgestuurd omdat zijn overhemd uit zijn korte broek hing. Het lag niet echt in het centrum, maar al snel ontdekten we 2 lokale restaurantjes rond het hotel, die zo goed waren, dat waar we daar de rest van de 2 weken gegeten hebben.

Op maandag begon het gekkenhuis rond de conferentie. 800 mensen van overal ter wereld bijeengepakt in een conferentie ruimte met slechte airco, terwijl het buiten nooit onder de 30 graden kwam. Natuurlijk was het leuk om iedereen weer te zien, zoals Tibor (Vin’s oude studievriend), Craig & Brodie, Okke (Vin’s huidige baas), Dong Mei (onze China hostess), Szilvia (onze Hongaarse vriendin uit 2011, die een jaar in Adelaide was) enzovoort). Maar voor Vin zijn dit soort dagen slopend. Wel was er een dag een leuke excursie naar vulkanische meren en een geiser in de regio, waar ik ook bij mee mocht. Het hoogtepunt was de 3 uur durende fantastische 4 gangen lunch met uitzicht op een van de meren, maa ook de omgeving was leuk om te zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015 09 16 IAH MT2 tour at Lake Bracciano

2015 09 16 IAH MT2 at Lake Bracciano

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015 09 19 HJ team at dinner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En toen het weekend met Cliff en de editor groep. Vin zat er inmiddels redelijk doorheen en werd gillend gek van de uren durende discussies over niks in een omgebouwde hotelkamer zonder koffie en was heel blij toen hij zondag vaarwel kon zeggen tegen deze groep mensen. Hij heeft heel veel geleerd en veel plezier gehad van deze baan, maar nu is het klaar. En zo konden we op de allerlaatste middag voor het eerst even samen de stad in.

2015 09 20 HJ team meeting

En wat deed ik in die tussentijd? Ik heb me tegen al mijn verwachtingen in, kostelijk vermaakt. Rome is een stad waar je eigenlijk geen genoeg van krijt. Alle toeristische attracties had ik 10 jaar geleden al gedaan, dus ik kon heerlijk door de stad slenteren zonder iets te moeten. Heb zelfs op zondag de paus preek bezocht bij het Vaticaan. Ik had een heerlijk ritueel van ontbijten, wandelen door de stad, lunchen met een burger bij mijn favoriete vegan snackbar (zie foto van hun burger, hun gebakjes en hun etalage), even relaxen op de kamer, weer wandelen en een vegan ijsje of gebakje eten en dan diner met Vin en aanhang. Het was prachtig weer en ik heb geen seconde het gevoel gehad dat ik me verveelde. Hoogtepunten voor mij blijven toch altijd de Bocca (steek je hand in zijn mond en hij zal bijten als je een leugen verteld) en het Pantheon met zijn prachtige koepel, al zijn de kerken van binnen ook wel heel erg mooi, moet ik toegeven. De Trevi fontein, een andere favoriet, stond deze maand helaas in de steigers en voor andere toeristen was het extra sneu, want ons laatste weekend was ook het Colosseum voor onbepaalde tijd gesloten. Al met al was jammer om weg te gaan. Even wat leuke Rome plaatjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegan etalage  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  vegan soya spinach burger

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Leave a Reply