Break

On 26/04/2015, in Uncategorized, by Vincent

Het was een heerlijke rustige week op Flinders voor mij want het is de mid-semester break en de meeste studenten zijn weg, en ook een hoop collega’s hadden vrij dus ik heb zowaar een aantal dingen van mijn to-do lijstje kunnen wegstrepen. Het was een bevrijdend gevoel en natuurlijk maar van korte duur want morgen begint het semester weer en duurt nog tot diep in juni, maar in ieder geval, van deze week heb ik genoten. En nadat ik december had aangekondigd dat ik bij Hydrogeology Journal wilde stoppen als editor staat mijn opvolger inmiddels in de startblokken dus vrijdag had ik een eerste skype-meeting met hem om de overdracht in gang te zetten. Nog meer gevoelens van bevrijding. Want het was leuk om het werk vijf jaar te doen maar met meer dan 100 manuscripten per jaar die ik moest beoordelen heb ik het verzadigingspunt ruimschoots bereikt. En ik heb het zo druk met andere dingen dat ik er gewoon ook geen tijd meer voor heb.

Ook Fran had het goed naar haar zin deze week. Zij hoefde alleen op donderdagmiddag te werken en had dus een paar dagen vrij die ze moeiteloos heeft weten in te vullen met allerlei activiteiten die maakten dat haar week voorbij vloog. Een daarvan was natuurlijk koken, met name uit de tijdschriften die we op de Market Shed hebben gekocht. Zo stond op maandag de superbewerkelijke nacho-plate op het menu. Eenmalig want ze was er bijna een dag mee in de weer om alle losse componenten te maken, en het gerecht zag er sensationeel uit en was erg lekker maar ook weer niet zo fenomenaal dat een van ons al die moeite nog eens wil doen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op vrijdag waren we met Craig en Brodie naar the British Raj waar we sinds november niet meer waren geweest dus dat was weer eens leuk. Omdat Brodie 3 dagen voor Fran jarig is had ik een verjaardagscake gemaakt maar die was niet zo uitgevallen als op het plaatje in het boek. Niet dat hij niet lekker was maar de vergelijking werd gemaakt met de stukken rubber van ontplofte autobanden die je soms langs de weg ziet liggen dus je zult begrijpen dat het niet een taart was die de schoonheidsprijs verdiende, en qua textuur ook niet helemaal was zoals we dat normaal gewend zijn.

IMG_20150424_210935

Zaterdag begon natuurlijk met muffins, die dit keer maar zo-zo waren, misschien vanwege Anzac day, de nationale dodenherdenking die hier gepaard gaat met vroege ochtendmissen. Ze zagen er wel mooi uit.

IMG_20150425_085935

De koffie en de chai worden tegenwoordig qua kwaliteit langs de Myrtle&Mae meetlat gelegd en dus wordt het voor andere tenten, dus ook het organic cafe, knap lastig om een goed cijfer te scoren. Maar het was weer lekker wakker worden daar in Stirling. ‘s Avonds zijn we naar de Windsor gegaan waar ‘Whiplash’ en ‘Chappie’ gezien. De eerste ging over een jongen die wilde drummen in de band van een muziekschool die geleid werd door een net iets te fanatieke leraar en was ontzettend goed. De tweede ging over een kunstmatig intelligente robot in Johannesburg. Fran vond hem vreselijk maar ik vond hem best goed omdat het duidelijk ook een poging was om je te laten nadenken over de huidige ontwikkelingen op dit vlak.

En vandaag waren we natuurlijk naar de Marketshed. De  Veggie-velo was er zoals je ziet…

IMG_20150426_115419

IMG_20150426_115430

Trouwens, de dipjes in het weer waar we de afgelopen weken over schreven zijn samengesmolten tot een vroeg begin van de winter. Daar zijn we natuurlijk niet al te gelukkig mee…

 

Bona Food

On 19/04/2015, in Uncategorized, by Francis

Eerst maar even het weerbericht. Terwijl Nederland volop geniet van heerlijk voorjaarsweer, moeten wij het hier na een te korte en niet al te warme zomer, bekopen met echt herfst weer. Buiten is het behalve de wisselvalligheid niet eens zo slecht, gewoon rond de 17 graden, maar in huis dragen we al weer Uggs, drie lagen truien en nog hebben we het koud. Zo ook de ratjes, die veel langer slapen dan normaal en Mien vindt de ochtend veranda sessies ook niet meer zo bijster interessant. Hoewel, aan het begin van de week nog wel, maar liefst zo veel mogelijk in onze ochtendjas. Zie filmpje.

Mien is heel zielig deze week. Ze was eigenlijk helemaal psycho-af en verdiende zeker een sticker voor goed gedrag deze week, maar sinds 2 dagen heeft ze weer erg last van haar longen en is ze extreem angstig. Vandaag wilde ze de kooi niet eens uit en er komt weer rode porfirine kleurstof uit haar neus. Morgen maar even antibiotica halen.

Wel weer mooie zonsondergangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb vakantie en daarom alle tijd om lekker uitgebreid te koken. De market shed heeft een speciaal winkeltje (diegene met de mooie jonge meisjes waar we vroeger altijd onze vegan lunch haalden), Bona Food, die een magazine uitgeeft. We hadden laatst alle edities tot nu toe gekocht (slechts 5), maar daar ben ik deze week lekker uit aan het koken, want de recepten zijn meestal redelijk tijdrovend omdat alles zelf gemaakt wordt. Zoals bijvoorbeeld deze Sloppy Joe burger, met zelfgemaakte guacamole, ketchup, geroosterde ananas en gemarineerde portobello, wortelsalade en gebakken tempeh met speciale saus, met een salade erbij met onder andere tofu gemaakt van kikkererwten meel (een proces van 2 dagen). Beste en grootste burgers ooit, maar je bent er even mee bezig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gelukkig voor ons had Andrea gisteren voor het diner bij hun thuis ook iets uit dit magazine gemaakt (kikkererwten curry cashew noten samosa’s), wat echt niet te versmaden was en als toetje macha (groene thee poeder) cake met zelfgemaakt ijs. En nog veel meer. Andrea is de beste kok die we ooit hebben gezien en dat zelfs voor een vegan en glutenvrije keuken.

028 Bona food samosa's at Andrea&Michael's

029 Macha pudding cake with icecream

Woensdag was ik omhoog gefietst naar Flinders om eindelijk eens een koffie te halen bij de kraam “Myrtle & Mae”, waar Vin al maanden niet over uitgepraat raakt. Flinders uni is aan het verbouwen en heeft nu midden in de bouwput een heel leuk pleintje met allerlei eet caravans, zoals burgers, friet, koffie, Vietnamees enz. Supergezellig en ik heb bij Myrtle & Mae de beste chai latte in mijn leven gedronken, gemaakt door een hele leuke barista. Gevolg: volgende week weer! Ook kwam Brodie nog even aanwippen, dus dat was gezellig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donderdag moest Vin een praatje houden in de stad en werkte hij ‘s ochtends thuis, dus konden we samen naar de stad om eindelijk eens te lunchen bij Thea’s, die alleen door de weeks open is. Fantastisch zoals altijd en Vin kon daarna meteen door naar zijn praatje-lokatie en ik even inkopen doen op de CM.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vrijdagochtend ging ik met Emily naar Stirling en vielen voor het eerst sinds tijden de muffin en de chai latte erg tegen. Beiden redelijk smakeloos. Ik had gewoon de verkeerde keuze muffin genomen, want de gene die ik voor Vin mee terug naar huis nam was helemaal top. Aangezien Vin nu ook verslaafd is, heb ik hem afgegeven bij Flinders en even meegeluncht in de vreselijke koffie kamer, die die dag zowaar best druk bevolkt met leuke mensen was. Verder hadden Emily en ik geluk, want terwijl het de hele dag zou gaan regenen, bleef het redelijk droog in de ochtend en konden we toch nog even een wandeling in Belair NP maken, dat die dag stikte van de koala’s.

Vin had ‘s avonds een werketentje in de stad bij een hoog gewaardeerde Italiaan en was met Michael meegereden. Het was druk en leuk en het eten was lekker en veel, maar de avond eindigde bijna in een drama toen de parkeergarage 5 minuten voor sluitingstijd al gesloten bleek, terwijl Curly, Michael’s hond, in de auto zat. Met veel gevlieg, gebel en gestress zijn ze toch nog binnen gekomen, gelukkig….

Gisteren zijn we naar de Central Market gereden voor het mega bord Aziatische vegan lunch, een beetje overdreven aangezien we ‘s avonds ook al te veel te eten kregen. Maar goed, wij kunnen alles aan. Het regende de hele dag, dus om de tijd te doden zijn we naar Burnside shopping center gegaan, een luxe shopping center bij Andrea om de hoek. We wisten niet wat we zagen, het contrast met Marion Shopping Centre had niet groter kunnen zijn. het PC Hoofd gehalte was enorm en opeens kwamen we erachter dat er toch normale en zelfs goed geklede en bekakte Adelaiders bestaan. Ze hadden zelfs een Zara!

Helaas vergat ik mijn handtas bij Andrea en Michael, dus vanmorgen ben ik op de fiets naar de Market Shed gegaan om Andrea te ontmoeten, want een week zonder telefoon (sinds gisteren een nieuwe want mijn oude was niet meer functioneel)  en portemonnee is toch wel een beetje lastig. Het was mooi weer, al kreeg ik op de terugweg de eerste bui van de dag op mijn kop en begon het te stormen, maar het goede nieuws was dat het nieuwe Bona Food magazine uit was, dus ik kan nog een week lekker uitgebreid kokkerellen!

 

Winterdipje

On 12/04/2015, in Uncategorized, by Francis

Ha ha, van herfst dipje 2 weken geleden, dipten we afgelopen maandag 2e paasdag verder naar een echt winterdipje. De klok werd zondag verzet naar wintertijd en winter wilde daar denk ik even een statement bij maken. Maandag werd het op het warmst van de dag niet warmer dan 13 graden (iets dat zelfs voor hartje winter al bijna zeldzaam is) en viel de regen met bakken uit te lucht. De zwarte lucht was soms best spectaculair te noemen en op de terugweg vanuit de stad hadden we een flinke hagelbui op de auto.Hagel in april

Tsja, wat doe je op zo’n dag, als de temperatuur in huis zelfs nog verder dipt dan 13 graden? Het huis uit om ergens lekker te gaan eten. Dat waren we sowieso van plan, maar nu werd het een moetje. Dit werd bijna een klein drama toen bleek dat al onze favoriete eettenten op 2e paasdag gesloten waren, terwijl elke website zei dat ze open waren, dus noodgedwongen moesten we iets nieuws proberen. Pakte dat even goed uit! De Mexicaanse nieuwe fastfoodketen in de hoofdwinkelstraat bleek open en die verkocht vegan burrito’s. En geweldig dat ze waren! Helaas betekent dat dus nog een favoriete eettent erbij, terwijl we al zo’n moeite hebben om ze elk weekend weer allemaal in te passen in het eetschema! Op de foto is ook mijn sinds 4 weken bestaande mysterieuze huidafwijking onder mijn linker duim te zien. Spontaan opgekomen, voldoet aan geen van de bekende patronen en geen collega arts heeft het ooit eerder gezien, ik ook niet. Volgende week maar even voor een verwijzing naar de huisarts (overigens, niks kwaadaardigs hoor!)

Mexican burrito bij Zambrero

Na deze drama dag bleef het fris, maar op zich prima najaarsweer en we werden geen een keer nat geregend op de fiets. Wel stond er erg veel tegenwind, iets waar we nog steeds lichamelijk van lijken te moeten bijkomen.

Ik had mijn laatste werkweek van term 1, dus nu hebben de studenten en ik al weer 2 weken vakantie. Niet dat we op de helft van het semester zijn hoor, de break valt gewoon erg vroeg dit jaar.

We hadden het deze week zwaar te verduren met Mien. Toen haar huid wat beter ging, ging het ook veel beter met haar bijtaanvallen, maar deze week kwamen de wondjes weer in alle hevigheid terug en daalde haar humeur insgelijks. ‘s Morgens is ze altijd de liefheid zelve, maar ‘s avonds wordt ze onvoorspelbaar en kan ze zomaar aanvallen. Echt heel raar, met name omdat er volgens mijn internet zoekactie niet zoiets bestaat als agressieve ratjes. Ze zullen alleen echt doorbijten als ze een ernstige ziekte en/of ontzettend lichamelijk ongemak hebben, dus waarschijnlijk geven de wondjes en jeuk haar veel ongemak. Hoe dan ook, we vinden het heel zielig voor haar en houden onze handen maar zo veel mogelijk verscholen totdat ze weer wat voorspelbaarder wordt.

Zaterdagochtend had ik voor een keertje Vin ingeruild voor Johanna om naar Stirling te gaan. Ook zij is dol op de muffins en we hebben te weinig tijd om op het werk bij te kletsen. Supergezellig en omdat Vin zoals jullie weten ook verslaafd is geraakt, ging er een muffin voor Vin mee naar huis. Ook gingen er twee vegan pasties mee terug voor bij het avondeten. Die hebben we vorig weekend voor het eerst ontdekt. Formaat en gewicht van een baksteen, gevuld met hutspot. Het was een prachtige avond en we konden zowaar buiten eten. Dit jaargetijde geeft vaak prachtige zonsondergangen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

‘s Avonds draaiden er twee grandioze films in de Windsor (Unbroken en The theory of everything) en waren we erg laat thuis.

Vandaag is het zelfs warm te noemen en nadat ik de dag begon met een RPM les, zijn we naar de Market Shed gereden, want Andrea had ons getekst dat Veggie Velo er was. Vin de haloumi en ik de lentil burger en vegan icecream toe. ook kan ik de kokosnoot en Vin de affogato (koffie met een bolletje ijs) nooit laten staan. Omdat onze laatste periode hier toch wel lijkt aan te breken, al weet niemand wanneer dat precies zal zijn, genieten we elk weekend weer volop van al het heerlijke eten hier.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Pasen

On 05/04/2015, in Uncategorized, by Francis

Dit weekeinde is het Pasen en dus was het weer tijd voor het bakken van een kerststol/paasbrood volgens het traditionele recept van de Weesper molen. Andrea & Michael kwamen zaterdag eten en sinds zij hem tijdens kerst 2013 hebben geproefd zijn ze verslaafd, dus het was een extra stimulans om hem te maken. Helemaal omdat de eieren van hun kippen afkomstig waren. En hij was weer goed gelukt dus dat was smullen. Nou ja was, er is nog een half brood over dus ik kan er de komende dagen nog volop van genieten want Fran houdt er niet zo van.

Paasbrood

Het etentje met Andrea & Michael was ontzettend gezellig en even voor half elf hebben we nog de maansverduistering gezien (de wolken waren net even weg op het hoogtepunt). Uiteraard was eten weer een belangrijk thema en we besloten het lange weekeinde goed te beginnen door op vrijdag naar Stirling te gaan omdat ze op vrijdag het lekkerst schijnen te zijn. We werden inderdaad niet teleurgesteld dus het was een lekker begin van het lange weekeinde, een muffin, koffie en een krant. Nou ja, de Advertiser.

Vin in Stirling

Na dit genietmoment kwam er even een periode van afzien want we hadden een wandeling in het Belair park gepland en daar woei een ijzige wind die het begin van de wandeling tamelijk onaangenaam maakte. Gelukkig was er weer een steile helling op onze weg, die dood bleek te lopen, waardoor we het halverwege toch behoorlijk warm begonnen te krijgen. Maar uiteindelijk was het wel een lekkere wandeling (we waren er best moe van) en we zagen een hoop koala’s en zelfs weer eens een emu.

Emu in Belair

Fran in Belair

Op vrijdagavond waren we eerst bij Michael uitgenodigd maar die afspraak werd verplaatst naar het huis van een vriendin van hem, Catherine. Haar zoon is vegan en ze had een vriendin die vroeger een vegan restaurant runde dus ze had een  recept voor een heerlijke Indiase curry met perenchutney. Dat was dus ook al smullen en het was erg gezellig.

Bij Catherine

Vandaag wilden we gaan lunchen op de Market Shed, maar Andrea had een tekstje gestuurd dat zowel de veggie velo en de ijskraam niet van de partij waren deze eerste paasdag, dus in plaats daarvan hebben we al het overgebleven eten van gister weggewerkt en zijn we naar de Windsor gegaan. De films waren erg flauw, maar vermakelijk genoeg voor een zondag middag. Dit was echter een tijdstip om niet te herhalen, want het blijkt er op zondagmiddag te stikken van de bejaarden met wandelstokken en zelfs rollators. De gemiddelde leeftijd was minstens 3x de onze, bij wijze van spreken.

Morgen hebben we ook nog een dag vrij en dan gaan we kijken of er iets open is om te lunchen in de stad. Het weer wordt echt prut, 16 graden en wolken/buien, dus buiten zal er niet veel lol te beleven zijn. Behalve morgen dan, is het hier in de ‘herfst’ vaak windstil en dat zorgt voor de nodige smog, en dat is soms erg duidelijk te zien boven de zee. Het idee dat je ook regels kunt maken die de uitstoot van auto’s aan banden leggen is hier nog niet doorgedrongen. Elke dag weer ze je tamelijk achterlijke toestanden en vooral de stadsbussen braken afschuwelijke zwartbruine wolken uit. Onbegrijpelijk dat ze daar nou niet eens wat aan doen…

Smog